Systemutveckling & Cloud Computing

Vi löser allt som ligger bakom en digital tjänst. Skräddarsydda backendsystem som lirar med andra tredjepartssystem, gärna i molnet.

En app eller en webbapplikation lever aldrig för sig själv. För att uppfylla sitt syfte så måste de kommunicera med ett antal kringsystem.

Där kommer vårt erfarna tech team in i bilden. Våra systemutvecklare har jobbat i många år och knutit ihop många system.

Lösningsarkitektur: en bra teknisk grund att stå på

Tar vi oss an ett nytt projekt så tittar vi tillsammans med kunden på det befintliga systemlandskapet. Det finns alltid mjukvarusystem i drift eller produkter på marknaden som löser en del av kundernas behov. I en inledande insiktsfas granskar våra systemarkitekter befintliga system och utvärderar nya tjänster på marknaden. I samråd med kunden tar vi fram ett tekniskt lösningsförslag som beskriver vilka system som ska ingå i det nya systemlandskapet och hur dataflöden ser ut däremellan.
För att kunna säkra en långsiktighet i våra teknikval så föredrar vi att skapa integrationer som bygger på etablerade öppna standarder.

Nordish Market

För Nordish har vi gjort en teknisk utvärdering av olika kassasystem och betallösningar. Genom att välja tjänster som bygger på öppna APIer skapar vi frihet att kunna utveckla skräddarsydda funktioner ovanpå de valda plattformerna.

Cloud Native: vi trivs bäst i molnet ☁️

Fördelarna med Cloud Computing är slående: det krävs ingen egen hårdvara och man betalar bara för de resurser man använder. I molnet kan vi gå från en enkel prototyp till en applikation i produktion med hög redundans och skalbarhet.

Genom åren har vi arbetat med stora molntjänster som Amazons AWS och Google Cloud men även med mindre lokala aktörer som svenska Elastx och schweiziska Divio.

För att behålla kontroll över alla tjänster som vi sätter upp i molnet använder vi oss av Infrastructure as Code (IoC) principen. Med hjälp av Terraform eller CloudFormation beskriver vi vilka resurser som ska skapas upp i olika miljöer.

Vårt tech team har ett utpräglat DevOps-tänk som förenar utveckling (Development) med drift (Operations). Där ansvarar våra utvecklare inte bara för koden de skriver men även för drift av infrastrukturen där koden körs.

Vi strävar alltid efter en hög automatiseringsgrad i våra arbetsflöden. Genom CI/CD-pipelines automatiserar vi kompilering, testning, paketering och utrullning av våra tjänster och infrastruktur. Eftersom vi versionshanterar vår kod med Git i GitHub så föredrar vi att automatisera flöden med hjälp av GitHub Actions så att vi alltid kan få ut uppdateringar snabbt och säkert. För paketering och exekvering av våra applikationer använder vi oss gärna av Docker som containerteknologi.

Mat.se

Tillsammans med Mat.se har vi flyttat deras tjänster till molnet. Efter en systemkartläggning har vi satt upp en CI/CD-pipeline som automatiskt sätter upp all infrastruktur på AWS med hjälp av CloudFormation templates.

Från koncept till release till underhåll

Vi på Future Memories ansvarar gärna för hela Software Development Life Cycle. Finns en applikation i drift så gäller det att hålla koll på den. I vårt arbete ingår därför alltid att sätta upp bra loggning och övervakning av våra tjänster. Med hjälp av tjänster som Datadog och Sentry samlar vi in detaljerade loggar. Genom uppsatta larm ger vi våra kunder och oss möjlighet att snabbt kunna reagera på oförutsedda händelser. En bra monitorering av tjänsterna skapar dessutom utrymme för optimeringar. Genom att se resursåtgång på alla våra tjänster kan vi optimera infrastrukturen därefter och få ner driftkostnader för våra kunder.

STC

För STC har vi tagit fram en molnbaserat tjänst som integrerar CMS, marknadsverktyg och underliggande affärssystem. Via en Slack-integration får kunden och vi meddelande ifall det uppstor en driftstörning hos de systemleverantörerna. Även STCs redaktörer får snabb feedback via Slack ifall de sätter upp felaktig innehåll i deras CMS som inte har en korrekt koppling till datan i affärssystemet.

Programmeringsspråk och teknologier som vi behärskar

På Future Memories finns ingen referensarkitektur eller fast mall på hur vi tar fram mjukvara. Vid varje nytt projekt gör vi en utvärdering och väljer teknologi som lämpar sig bäst för att lösa problemet långsiktigt.

Genom åren har vi jobbat med programmeringsspråk som Java, Kotlin, Scala, Go, Python och JavaScript. Vi använder oss gärna av etablerade applikationsramverk som Spring Boot, Ktor, Django eller Express för att få upp våra applikationer på ett tids- och kostnadseffektivt sätt. När vi tar fram API:er så håller vi oss mestadels till REST-API:er med JSON som alla andra in branschen men vi har även tagit fram system som exponerar ett GraphQL-API. För event-drivna arkitekturer har vi gjort samlat bra erfarenheter med Apache Kafka, för sök har vi jobbat med Elasticsearch.

Vi har tagit fram mikrotjänster som lever i antingen AWS Fargate, Google Cloud Run eller i ett Kubernetes-kluster. Datan lagrar vi i relationella databaser som PostgreSQL och MySQL, i NoSQL-databaser som MongoDB, DynamoDB, Cassandra och Redis eller i stora datalager som Amazons Redshift eller Googles BigQuery.

Åt våra kunder har vi integrerat betalningslösningar som Stripe, Adyen, Klarna och Walley.

Självklart går det inte att undvika Wordpress i vår bransch. Vi jobbar dock hellre med headless CMS som Prismic, Sanity eller Netlify CMS om vi får välja.

Kontakta Andreas

Är du nyfiken och vill du veta mer? Skicka gärna ett meddelande till oss!

Andreas Kaltenbach
Andreas Kaltenbach
Grundare & CTO

Gillar du vad du ser?

Bli uppringd

(Vanligtvis inom en timma)