Enkel synkronisering mellan appar med CloudKit

Behöver du synkronisera data mellan appar i iOS? Då rekommenderar vi att använda CloudKit, enkel synkronisering genom användarens iCloud-konto.

Att synka data mellan mobila enheter behöver inte vara så svårt

Användare förväntar sig numera att deras data ska sparas och synkas i molnet. För att göra detta krävs en väl fungerande backend som kan hantera konton, lösenordshantering och kontorättigheter. Dessutom krävs det logik för synkronisering av användarens data så att den är likadan överallt.

Hur vi löste synkronisering utan backend i Sleep Cycle Kids

Detta kan bli mycket komplicerat ganska snabbt. I appen Sleep Cycle Kids uppstod ett väldigt naturligt behov att synkronisera barnens sömndata mellan vårdnadshavare. Eftersom appen enbart finns för iOS har vi kunnat använda CloudKit, vilket är tekniken som iCloud bygger på. Med hjälp av CloudKit har vi lyckats etablera en synkronisering helt utan att behöva blanda in en egen backend.

Sleep Cycle

Sleep Cycle Kids är en native iOS app riktat till småbarnsföräldrar.

Fördelen med att använda CloudKit är att all datalagring, synkronisering och kontohantering sköts av Apple. Dessutom är all data redan krypterad och anonymiserad vilket gör att vi slipper bekymra oss över att hantera känslig data. Som en extra bonus behöver inte användaren skapa ett konto i appen eftersom även detta sköts av iCloud.

Hur fungerar synkronisering med CloudKit?

Rent tekniskt fungerar det så att man lokalt i appen har en databas som hanterar den data som ska sparas. Denna data synkroniseras automatiskt upp mot iCloud, vilket innebär att om samma iCloud-konto används på en annan enhet, som en Mac, iPhone eller iPad, så synkroniseras allt ned i bakgrunden. På så sätt har användaren samma data på alla enheter.

Man kan också relativt enkelt välja att dela informationen med en annan användare som har ett iCloud-konto så att även denne kan se samma data. Vi har även gjort det möjligt för två eller flera personer att dela ett barns sömndata och växla läge för om barnet sover eller är vaket. Detta reflekteras sedan i alla personers enheter som har bjudits in som vårdnadshavare av barnet.

Som en extra bonus fungerar synkningen även på en Apple Watch vilket vi såklart utnyttjade. Ändras status på klockan så reflekteras det i telefonen.


Gillar du vad du ser?

Bli uppringd

(Vanligtvis inom en timma)